Friday, April 23, 2010

Dilema? mungkin.

slm..
ap perasaan korg bila da semangat nk belajar,
semua dah siap.bju kurung dah pack.
dan kemudian tiba2 msa tgh tgk tv parents korang ckp;


"akak xpyh p lgi la utk bulan ni,bnyk lgi tawaran yg
belum tow keputusan.

tunggu bln7 nnti,lps tu pilih la yg terbaik.
KPJ,SPA ad lagi.kalo blh dpt SPA tuh lgi bguih.
dia sma ja mcm SD.tpi krja kerajaan msa dpn lgi trjamin"



xsempat lagi nk berkata apa2,terusss;


"ayah da telefon Sime Darby tdi,
delay nma akak utk intake bln July.

still blh dpt biasiswa tuh,cuma msuk lmbat skit ja.
offer letter utk bln ni da terbatal.

nanti depa htr yg bru pny bln July nnti.
In case kalau akak xdpt SPA."



hatiku hancur?
oh ya! mungkin itu yg dpt diungkapkan.
lidah kelu.
ingin membantah? kelak ilmu xberkat.T.T
namun diri ini terus shj melangkah perlahan menyelinap msuk ke dlm bilik.


---keesokkan hari---


beranikan diri bertanya ayah;

"ayah,2bulan lbih ni akak nk buat ap kt rumah?
nk kerja boleh?"


ayah;

"awat?ayah bgi akak mkn xckup ka slama ni? T.T
mggu depan kita p dftar INTI college ka british council ka,
p ambk English courses.
nnt nk keja kot2 dpt patient luaq ka dah xtergagap2 dah."

aq;

"dahtu,akak nk p college tuh naik ap?ayah keja"
*sgt berharap ayah akan htrkan*

ayah;

"apa guna ad lesen? p drive sorg2la,
toksah nk mengharap ayh sgt aieyh.

dh besaq da!"



tpi....tpi.....jalan nk p tuh kan tiap2 pagi jam~
*ayah telah berlalu pergi,tidak sempat berkata-kata*



T__________________T


terasa diri ini sudah melangkau ke alam lain.
kalau dulu,nk pgi mna2 ayah akn htr & ambil.
tpi sekarang?nk pgi mna2 bersendirian.
mungkin juga dgn kwn jika tiada hal yg penting,
yg melibatkan ibu bapa.
ats alasan;
"akak dh besaq! blh pkiaq mna baik mna buruk.
ibu ngan ayah pun xmau kwl akak dah.
aslkn tow jg dri,tow plih kwn.
tiap kali nk bwt apa2,igt family dlu.
ayah & ibu percaya kt akak.
jgn punahkan kepercayaan ayah ibu"


T.T
kdg kala terasa disisihkan.
mungkinkah ini yg dikatakan sweet 18th?
sgt sour lahh!
kebebasan adlah bnda yg sgt xbest!!
knp remaja zman sekarang tidak suka dikongkong?
peliklah!


sesungguhnya
Ibu Ayah kita telah merancang sesuatu yg baik utk diri kita.

w`pun sememangnya kalau blh nk msuk utk April
yg tgl bberapa hari lgi.

tapi apakan daya,semuanya ada hikmah mungkin?
Ibu & Ayah yg mna xnk tgk anak2 berjaya kn?
tmbahan pula aq ank sulung.lagilaaaaa.
phewwwww~~
pening.pening.pening.
UPU mmg kalo dpt pon xpi dah.
bnyk ambl IT&sn comp ja utk UPU.


SPA?
KPJ?
SIME DARBY?
masing-masing punya kelebihan & kekurangan.
DAN
masing-masing punya persamaan.
Bidang Jururawat masih dihati.
SELAMANYA!! <3



sejukkan hati;
Manisnya pasti akan tiba jua.
InsyaAllah =D




**dah mcm nk pilih calon suami pulak!



8 comments:

adam said...

chill lah.every cloud has it's silvelining (;

dah 18 kan.biasaa la tu.takkan nk bergantung pada parent je kan (:

+MIRA+ said...

yeah~ ;D
thx Adam.

Alia said...

Bagus juga mak ayah nak hantar ke kelas Bahasa Inggeris, masa ni nak kumpul kemahiran. Drp kerja, mak aku pun cakap benda serupa, terguris hati. haha.

Tapi hari tu kat facebook kata nak bawak kereta sendiri ? Pelik jugak tiba-tiba nampak sedih suruh bila ayah bawak kereta sendiri. kekekekekehh

Big Bro xD said...

miera cool giler skunk,ok la tu berdikari.belajar2 dulu mira.eh,satu lagi? ko dpt offer SD? gilak ko.kalo ak keje sime darby lagi besh per.high class gitu ^^

+MIRA+ said...

Ina;kita ank perempuan,susah skit nk kerja2 ni.tp sgt teringin nk pgg duit sndiri.;D

Big bro;Keberkatan itu lgi penting kot.
SD tgn pendek la,xdk tgn pnjg. Kechiwa betul.=_=

adysuR said...

Sama la. Balik PLKN hari tu ingat nak keja sebelum sambung blajaq tapi mak tak bagi. Haha

Moga jadi jururawat yang berjaya! =)

+MIRA+ said...

InsyaAllah.
terima kasih Rusyda! =)

lanun terlampau said...

selamat menjadi suster ;D